ေတြ႕သမွ်ကို မနားတမ္း ေျပာၾကရတာ အေမာေပါ့။
ဂ်ပန္မွာ sa shi mi စားခဲ့တာဂုဏ္ယူစရာလားကြယ္။ ဒါမွမဟုတ္ အထင္ၾကီးခံခ်င္တာလား??
နတ္ဩဇာပဲ စားမိသလိုလို၊ ခက္ပါဘိ။
ဘယ္လိုပဲ သန္႕ေအာင္၊ က်က္ေအာင္ လုပ္ထားပါတယ္ပဲေျပာေျပာ အစိမ္း ဟာ အစိမ္းပါပဲ။
သား၊ ငါးေတြ အစိမ္းစားရင္ ဘာလဲ??
က်ဳပ္တို႕ကေတာ့ ေလာေလာဆယ္ အစိမ္းစားရင္ လူ႐ိုင္းလို႕ပဲသတ္မွတ္ထားေသးတယ္
အသည္းအစိမ္းတို႕၊ ျမင္းသားအစိမ္းတို႕ သိပ္ေကာင္းဆိုပဲဗ်ိဳ႕
ဗုဒၶျမတ္စြာဘုရားရွင္ ေဟာၾကားေတာ္မူခဲ့တဲ့အထဲက ေရွာင္ရွားရမယ့္သားၾကီးငါးၾကီးေတြထဲမွာ
"ျမင္းသား"လည္းပါဝင္ပါတယ္
ဒါနဲ႕ အစိမ္းစားတာ အရမ္းက်န္းမာတယ္ဆိုပဲ။ ဒါကိုၾကည့္ျခင္းအားျဖင့္ ဂ်ပန္တို႕ရဲ့ေလေကာင္းေကာင္းမိေနတယ္
ဆိုတာကိုေ
"လိေမၼာ္သီးစားရင္ အေအးမမိတာ" တို႕၊ "ဂ်င္းစားရင္က်န္းမာတယ္"တို႕ ဆိုတာ
ဂ်ပန္ေတြခဏခဏေျပာတတ္တဲ့ ကေလးအထာ ေတြေပါ့။
က်ဳပ္တို႕သိထားတာကေတာ့ အစိမ္းစားတာမ်ားလာတဲ့အခါ လူ႕ဝမ္းတြင္းကအနံ႕ဆိုးထြက္လာပါတယ္။
ဝင္ေလထြက္ေလမွာတင္ အဲဒီအနံ႕ဆိုးကထြက္ေနပါတယ္။
က်ဳပ္တို႕ဗမာလူမ်ိဳးေတြလည္း တခါတေလ ေရလိုက္လြဲတတ္ၾကတယ္။
ေရာမေရာက္ရင္ေရာမလိုက်င့္ရမယ့္အထဲမွာအဲဒါေတြမပါဘူး
ဂ်ပန္ေရာက္တာနဲ႕ပဲ ဂ်ပန္နဲ႕တူေအာင္လို႕ အစိမ္းစားရတာနဲ႕၊ ဆကဲ (sa ke) ေလးျငိမ့္ရတာနဲ႕
ငါးပါးသီလဆိုတာလဲေမ့၊ တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ဗမာဆိုတာေတာင္ေမ့ေနၾကျပီ။
စာႂကြင္း။ ။ ဆကဲ (sa ke) ဆိုသည္မွာ ျမန္မာလိုဘာသာျပန္လ်င္ အရက္ ဟု ရသည္
မည္သည့္အရက္မွန္သမွ်ကို ဂ်ပန္လို sa ke ဟုေခၚျခင္းျဖစ္သည္။
TV အစီအစဥ္ေတြမွာလည္း အစားအေသာက္ပိုင္းက အမ်ားသား။
ပင္လယ္ထဲသြားျပီး ငါးေပါက္စေလးေတြဖမ္း၊ အရွင္လတ္လတ္ကိုထမင္းနဲ႕စားတာေတြ ႐ိုက္ျပရတာနဲ႕၊
ငါးေတြ ကိုယ္တိုင္ကိုယ္က်ဖမ္းျပီး ေပ်ာ္ေမြ႕ေနရတာနဲ႕ ပါဏာတိပါတာဆိုတာကိုသိဖို႕ဆိုတာေ
ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာတိုးတက္မႈေတြရဲ့ေနာက္ကြယ္မွာစိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာဆုတ္ယုတ္မႈဟာတျဖည္းျဖည္းျမင့္မားလာတတ္ပါတယ္
No comments:
Post a Comment